Demand generation: wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk?

Je hoort en ziet het steeds vaker voorbij komen in de marketingwereld: demand generation. Hoewel het erg populair is tegenwoording, zijn er veel verschillende interpretaties over ‘demandgen’ te vinden. Iedere marketeer denkt namelijk anders over het begrip zelf, waarom het belangrijk is en de inzet ervan. In deze blog lees je wat demand generation inhoudt en waarom het belangrijker is dan ooit. 

Wat is demand generation?

Hoewel je de term demand generation misschien de laatste jaren pas in veelvoud voorbij ziet komen, is het niet iets nieuws. Hoe kan het dan dat je het de laatste jaren vaak voorbij ziet komen? Dit komt vooral doordata het koopgedrag sinds 2021 veranderd is. 

Marketeers hebben de afgelopen jaren hun marketingprogramma’s afgestemd op lead generation (leadgeneratie). Dit is het proces van het aantrekken en voeden van potentiële klanten om hen uiteindelijk om te zetten in klanten. Hier later meer over. Deze marketingstrategie heeft bedrijven jarenlang veel opgebracht, maar de magie van lead generation is aan het verdwijnen. 
Vandaar de focus op demand generation. Dit een marketingstrategie die is gericht op de lange termijn doormiddel van het winnen/opbouwen van enthousiasme en bekendheid voor de producten of diensten die een bedrijf aanbiedt, zonder dit expliciet te verkopen. 
De nadruk ligt daarentegen op het informeren en betrekken van potentiële kopers met als doel top-of-mind te blijven wanneer er zich een behoefte voordoet bij deze koper. Bij demand generation ligt de focus dus op het ontwikkelen van langdurige klantrelaties. 

Welke marketingtactieken kan je gebruiken voor het creëren van demand/vraag?

Er zijn verschillende manieren waarop jij je doelgroep kan bereiken, informeren en overtuigen om ze te laten voorzien in een bepaalde behoefte:
  • Social media: creëer content op LinkedIn, X, TikTok of waar jouw doelgroep ook aanwezig is. 
  • Video: dit is een van de meest effectieve manieren om je doelgroep te bereiken. Gebruik YouTube of andere social mediaplatformen om je doelgroep kennis te laten maken met jouw bedrijf. 
  • Podcasts.
  • Evenementen.
  • Creëer je eigen community.
  • Influencer marketing: creëer exposure voor jouw merk onder je beoogde doelgroep door samen te werken met relevante influencers.
Illustratie hoe er met social media marketing vraag kan worden gecreëerd volgens het principe van demand generation.

Wat is lead generation?

Om de betekenis van demand generation te begrijpen, is het ook belangrijk om naar lead generation te kijken. Dit is het proces van het aantrekken van potentiële kopers het vergroten van hun hun interesse in een bepaalde product of dienst door middel van (lead) nurturting. Dit is een strategie waarbij je de potentiële koper als het ware “warm maakt” voor het aanschaffen van jouw product of dienst. 
Lead generation is niet getarget op een bepaalde doelgroep. Je hebt hierbij vooral het doel om contactinformatie te verzamelen met de hoop dat hier potentiële kopers tussen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld het vergaren van contactgegevens in ruil voor het downloaden van een e-book. Deze tacktiek is altijd populair geweest, maar het werkt tegenwoordig steeds minder goed. Mensen hebben het door en willen dit niet meer. 

Het proces van lead generation

Het lead generation proces bestaat uit verschillende stappen die bedrijven helpen om potentiële klanten aan te trekken, hun interesse te wekken en hen uiteindelijk om te zetten in betalende klanten. Het proces kan als volgt worden samengevat:
  1. Allereerst begint het met het genereren van bekendheid van je bedrijf, product of dienst. Een bezoeker ontdekt jouw bedrijf door ontdekt dit door middel van marketingactiviteiten, zoals blogs, SEO en advertenties. 
  2. Nadat een bezoeker je bedrijf dus heeft opgemerkt én geïnteresseerd is in de toegang tot bepaalde content, vragen bedrijven contactgegevens. Hierdoor ontstaan leads die worden opgenomen in een de sales funnel. 
  3. Niet alle leads zijn direct klaar om jouw product of diensst te kopen. Aan de hand van follow-ups, DM’s, e-mailmarketing en andere content worden leads begeleid door het verkoopproces. 
  4. Nadat leads zijn gekwalificeerd worden ze overgedragen aan sales. Zij hebben het einddoel om de leads om te zetten naar een betalende klant.

Wat is het verschil tussen demand generation en lead generation?

Je zult vast met de vraag zitten hoe demand generation verschilt van lead generation. Zoals we net hebben kunnen zien, draait demandgen voornamelijk om het informeren en onderwijzen van je doelgroep. En dat zonder enige vorm van verwachting. Het idee is dat de doelgroep naar jou komt zodra er een bepaalde behoefte is aangewakkerd/zich voordoet. De doelgroep heeft jou als het goed is namelijk onthouden door alle informatie en content die jij gratis en openbaar deelt. 
Lead generation wordt juist ingezet om contactgegevens te verzamelen om de potentiële koper warm te maken voor het aanschaffen van jouw product of dienst. Deze “push-techniek” is steeds minder populair en meestal zit jouw doelgroep niet te wachten op het downloaden van een e-book (die hij/zij waarschijnlijk toch niet leest) om vervolgens te worden gestalkt door jouw salesteam. 
In andere woorden, bij demand generation gaat het om relaties opbouwen op de lange termijn en het focussen op de buying intent. Lead generation heeft daarentegen de focus op kwantiteit en een sales-gefocusde strategie. 
Vector image die uitbeeldt wat demand generation inhoudt.

Demand generation in combinatie met lead generation

Gebruik je lead generation dan helemaal niet meer als je je focus hebt gezet op demand generation? Nee. Je kan lead generation nog steeds in combinatie met demandgen gebruiken, maar is een lead juist een gevolg van demand generation. 
Dit houdt in dat je veel meer kans van slagen hebt op het verkrijgen van de perfecte lead door juist zelf de behoefte te creëren voor het product/de dienst die jij aanbiedt in plaats van de focus te leggen op een lead die niet getarget is op je doelgroep. 
De kwantiteit van je leads zal drastisch gaan afnemen na het gebruiken van een demandgenerationstrategie. Misschien raakt je klant of je baas hier door in paniek, maar de voordelen van deze strategie zijn aanzienlijk. De kwaliteit van de lead is namelijk veel beter en het werk van het salesteam wordt daardoor ook simpeler. 
Dit komt dus door het winnen van vertrouwen van je doelgroep en omdat je top-of-mind bent gebleven door alle waardevolle content die je hebt gedeeld. En dat óók nog eens zonder te vragen om contactgegevens. 

Conclusie

We hebben gezien dat demand generation is een essentiële marketingstrategie die zich richt op het opbouwen van langdurige klantrelaties door het creëren van vraag en bewustzijn zonder directe verkoopdruk. In combinatie met lead generation helpt het jou als bedrijf niet alleen om leads te genereren, maar ook om kwalitatieve, goed geïnformeerde leads aan te trekken die klaar zijn voor een aankoop. 
Denk er dus vooral aan dat het niet meer gaat om het verkrijgen van zoveel mogelijk leads, maar juist de kwaliteit van een lead en de buying intent. 

Benieuwd naar meer blogs? Check onze laatste blog over copywriting!

Scroll naar boven