Prompting: wat is het en hoe schrijf je effectieve prompts?

In deze tijd, zeker in de wereld van marketing, is het gebruiken van AI een standaard routine geworden in het meeste werk van marketeers. Maar de vraag is of je altijd de gewenste output terugkrijgt van bijvoorbeeld ChatGPT of Claude. Dit hangt namelijk heel erg af van hoe goed en specifiek jouw prompts zijn. In dit artikel lees je meer over wat prompting precies inhoudt en hoe je effectieve prompts schrijft voor de best mogelijke output van AI.

Wat is AI?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is AI precies? AI, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, is de programmatie van het menselijke denken en intelligentie in machines om te denken en te leren zoals mensen dat doen. 

Je kunt artificial intelligence zien als een verzamelnaam voor algoritmes/applicaties die intelligent gedrag vertonen en zo taken kunnen overnemen waarvan eerst gedacht werd dat daarvoor mensenlijke intelligentie nodig was. 

Waarschijnlijk ken jij AI vooral van het taalmodel ChatGPT, maar AI omvat een breed scala aan technologieën waarmee machines en algortimes taken kunnen uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke kennis en intelligentie nodig is. Denk hierbij aan visuele perceptie, spraakherkenning, taalvertalingen en probleemoplossing. 
Wat belangrijk hierbij is om te weten, is dat er veel zelfstandigheid komt kijken bij kunstmatige intelligentie. kunstmatige intelligentie heeft namelijk een lerend vermogen en kan ook zelfstandig keuzes maken. Het lerend vermogen is dus een belangrijk kenmerk van AI. Daarvoor gebruikt het regels en algoritmes die zijn samengesteld door mensen op basis van data.

De bekendste AI-tool: ChatGPT

Het is net al even voorbij gekomen: ChatGPT. ChatGPT is een taalmodel ontwikkeld door het bedrijf OpenAI. Dit taalmodel kun je zien als een chatbot. Deze chatbot is gebaseerd op een LLM: een Large Language Model. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent dat je zelf een vraag – ook wel prompt genoemd – kan stellen aan ChatGPT en op basis daarvan genereert de machine een tekst/antwoord.
Zoals je waarschijnlijk wel weet, biedt ChatGPT veel mogelijkheden en als je het goed gebruikt, kun je daadwerkelijk geweldige input krijgen. Toch wordt ook dit model nog vaak overschat en zitten er risico’s aan het gebruik van deze AI-tool. Hier later meer over.

Wat is prompting?

Je kunt prompting zien als het geven van jouw input aan AI-systemen om gewenste resultaten binnen te krijgen. Om de gewenste output van bijvoorbeeld ChatGPT te ontvangen, maakt is de wijze waarop je iets vertelt en hoe je graag een bepaald resultaat wilt krijgen belangrijk. Hoe specifieker en beter een prompt, hoe beter AI reageert en nuttige antwoorden kan genereren. 
Een prompt kan een zin zijn, maar ook complexer dan dit. Denk hierbij aan het schetsen van context, voorbeelden geven en het schrijven van vervolgprompts. Je kunt het beschouwen als het voeren van een gesprek met een ander persoon waaraan je veel vragen hebt. Hoe beter en specifieker de vragen, hoe nuttiger het antwoord/resultaat. 

Prompting op een effectieve manier

Het schrijven van een prompt lijkt misschien makkelijk, maar het is nog niet zo simpel om het beste resultaat te behalen uit AI zonder goed na te denken over de input die je meegeeft aan een AI-tool. Hiervoor moet je namelijk je prompts kunnen verfijnen.
Het verfijnen van prompts wordt ook wel prompt engineering genoemd. Dit houdt in dat je de juiste woorden, context, symbolen en formats gebruikt om het best mogelijke resultaat te krijgen van een AI-model. Hieronder staan praktische tips hoe jij dit onder de knie krijgt. 

Bied context met je prompt

De meeste marketeers houden hun prompts simpel. Stel je voor: je moet briefing maken voor een SEO-geoptimaliseerde blog voor een klant de rol van AI in contentmarketing.. Een simpele en voordehandliggende prompt is dan bijvoorbeeld “Creëer een briefing voor een SEO-geoptimaliseerde blog over de rol van AI in contentmarketing”. Je zult merken dat ChatGPT (of ieder ander AI-model) snel met een briefing zal komen. Klaar is Kees! Dat prompting stelt niet zoveel voor, toch?
De vraag is of je tevreden moet zijn met de output die je hebt gekregen nadat je deze prompt hebt geschreven. Er valt namelijk vaak veel meer resultaat te halen dan je misschien denkt. Dit kun je behalen door context te bieden. Zie het voorbeeld hieronder:
“Je bent een contentmarketeer voor een contentmarketingbureau in Amsterdam. Je moet een blog schrijven voor een klant over het gebruik van AI bij het creëren van content. Deze klant wil vooral dat je hebt over de gevaren van AI bij het genereren van content en hoe het de originaliteit van de content beïnvloedt. Verzin een outline voor deze blog.” 
Het kost misschien wat meer tijd om zo’n prompt te creëeren, maar ik kan je garanderen dat je een stuk blijer zal zijn met het resultaat van de output én dat de output bovendien er heel anders uit zult zien dan wanneer je een simpele prompt zonder achtergrondinformatie had gebruikt. Wees dus volledig en specifiek in wat je verwacht van de output. Dit maakt zeker uit wanneer je aan de gang gaat met prompting.

Geef voorbeelden

Een AI-tool leert en optimaliseert door bestaande content te analyseren. Dit is het resultaat van machine learning en LLM. Ook jouw content kan waardevoller worden door voorbeelden op te nemen in je prompts. Hierdoor laat je zien wat je precies verwacht van de AI-tool. 
Deze voorbeelden vormt een mooi leidraad voor AI-tools om effectiever en sneller tot een goed resultaat te komen. Gebruik bijvoorbeeld voorbeelden van stukken content die je online bent tegengekomen waarvan je onder de indruk was. Pas wel altijd op met de data en informatie die je geeft aan AI. Later meer over het gevaar van prompting en AI. 

Wees duidelijk

Zorg ervoor dat je duidelijk geformuleerde zinnen gebruikt die niet dubbelzinnig zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om niet al te ingewikkelde taal te gebruiken. Je bent misschien gewend om vakjargon of technische taal te gebruiken voor jouw werk als marketeer, maar hierdoor ontstaan er vaak misverstanden. Voorkom dit vooral of zorg ervoor dat je uitleg geeft over het jargon dat je gebruikt in je bewoording. Je zult zien hoe belangrijk dit zal zijn in prompting. 

Prompt chaining

Een andere manier om meer te halen uit de antwoorden van AI, is om onderling verbonden promts te gebruiken om continue ideeën te genereren. Je bouwt dus een heel gesprek op door prompts met elkaar te verbinden op basis van de in/-en output die je geeft/ontvangt. 

Je stimuleert de AI-tool om verder en dieper na te denken over de antwoorden die het geeft, waardoor jouw output alleen nog maar beter wordt. Hieronder een voorbeeld van prompt chaning:

Prompt 1

“Schrijf een introductie voor een marketingblog over waarom storytelling belangrijk is in moderne marketingstrategieën.”

Output 1

“Storytelling is een krachtig instrument in moderne marketingstrategieën omdat het merken in staat stelt een emotionele band met hun doelgroep te creëren. Verhalen helpen bedrijven om complexiteit te vereenvoudigen en hun boodschap op een aantrekkelijke manier over te brengen.”

Prompt 2 (gebaseerd op output 1)

“Licht toe hoe storytelling helpt bij het opbouwen van een emotionele band tussen merk en consument, en waarom deze band belangrijk is voor klantloyaliteit.”

Output 2

“Door verhalen te vertellen waarin de waarden van het merk en de ervaringen van de consument centraal staan, voelen klanten zich begrepen en verbonden met het merk. Deze emotionele band leidt tot vertrouwen, wat cruciaal is voor het opbouwen van klantloyaliteit en het bevorderen van langdurige relaties.”

Gebruik (sterke) bijvoegelijke naamwoorden voor prompting

Een andere manier om je prompt sterker te maken, is door het gebruiken van krachtige bijvoegelijke naamwoorden. Deze kunnen een zin en prompt sterkter maken, AI het idee geven dat er meer urgentie zit in de prompt en om met een kwalitatief beter antwoord te komen. Zie het onderstaande voorbeeld:
Originele prompt: “Schrijf een tekst voor een nieuw koffiemerk.”
Prompt met bijvoeglijke naamwoorden: “Schrijf een meeslepende, inspirerende tekst voor een luxueus, ambachtelijk koffiemerk dat zorgvuldig geselecteerde, fairtrade koffiebonen aanbiedt, met een fluweelzachte smaak en een rijke, aroma-verrijkende ervaring.”

Het PREPARE-model

Een andere manier om betere prompts te creëren, is het gebruiken van het PREPARE-model. Dit raamwerk vormt een leidraad om in stappen toe te werken naar effectievere prompting:
Het prepare-model om marketeers te helpen hun prompting effectiever te maken in hun werk met AI.
Prompt: Begin met een duidelijke, directe vraag of taak die aangeeft wat je wilt dat de AI doet. Voorbeeld: “Schrijf een blog over het gevaar van het gebruiken van AI in contentmarketing.”
Role: Wijs de AI een specifieke rol toe en geef context om de reactie vorm te geven. Voorbeeld: “Je bent een contentmarketeer voor marketingbureau die een blog schrijft voor de eigen blogpagina.”
Explicit: Wees specifiek om dubbelzinnigheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat de AI volledig begrijpt wat je vraagt. Voorbeeld: “Geef in het blog belangrijke voorbeelden en statistieken weer over hoe AI de originaliteit van content kan beïnvloeden.”
Parameters: Definieer de toon, stijl of het format van de reactie zodat het aansluit bij jouw behoeften. Voorbeeld: “Gebruik een zakelijke, maar toegankelijke toon en houd de blog op één pagina.”
Ask: Verzoek de AI om eventuele verduidelijkende vragen te stellen voordat het de uiteindelijke output voltooit. Voorbeeld: “Stel vragen als je verduidelijking nodig hebt over specifieke gegevens of het doelpubliek.”
Rate: Laat de AI zijn eigen werk evalueren om een hogere kwaliteitsstandaard te bevorderen. Voorbeeld: “Beoordeel de duidelijkheid en volledigheid van het blog op een schaal van 0-10, en stel verbeteringen voor.”
Emotion: Voeg een emotioneel element toe om een kwalitatief betere reactie te stimuleren. Voorbeeld: “Deze samenvatting wordt gepresenteerd tijdens een belangrijke vergadering. Focus op het creëren van een goed onderbouwd, inzichtelijk rapport.”

Kritisch output van AI evalueren

Nadat je de perfecte prompt hebt gecreëerd, resulteert dit waarschijnlijk in geweldige output en ben je snel tevreden. Echter is het belangrijk om altijd nog een laatste kritische blik te werpen op de output van AI.

AI hallucinaties en vooroordelen

Misschien ziet het eruit alsof AI altijd correcte antwoorden geeft, maar niets is minder waar. AI-tools kunnen soms incorrecte of misleidende output leveren. Dit worden dan ook wel AI hallucinaties genoemd. Dit kan bijvoorbeeld komen door verouderde data of vooroordelen die algoritmes hebben.
Want ja, AI-algoritmes kunnen weldegelijk bevooroordeeld zijn. Dit toont zich in verschillende vormen. Zo komt er regelmatig gender bias voor, maar ook raciale bias. Hierdoor kan AI mensen van een bepaald ras of gender niet evenwichtig behandelen of zelfs discrimineren.
Zo gaf een Aziatische student van MIT AI de opdracht om een normale, informele foto van haar om te toveren tot een zakelijke foto. Het resultaat was schokkend, maar niet in de goede zin. AI maakte haar huid lichter, gaf haar een andere haarkleur- en stijl en én veranderde haar ogen van donker naar blauw. Dit lag zoals je kan begrijpen niet aan haar vaardigheden in prompting..

Is AI betrouwbaar?

Je zou dus kunnen concluderen na het bovenstaande stuk dat AI niet altijd betrouwbaar is en zelfs kan discrimineren. Te vaak wordt de output van AI klakkeloos overgenomen zonder te kijken naar originaliteit (wat bijvoorbeeld het werk van copywriters veel moeilijker maakt) of naar of het überhaupt wel klopt. 
Stel jezelf daarom altijd de volgende vragen wanneer je bezig bent met prompting en overweegt output van AI te gebruiken:
  • Is de output accuraat? Kortom, heeft de AI-tool mijn prompt begrepen en een goed antwoord gegeven?
  • Klopt het wat de AI-tool beweert?
  • Is het de output onbevooroordeeld? 
  • Is de inhoud van de output relevant voor de gestelde vraag/instructie?

Conclusie

Zoals ik de blog startte, werk je waarschijnlijk veel met AI. Werken met AI brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en je zult jezelf moeten blijven trainen om de beste prompts te kunnen schrijven voor de beste resultaten die een AI-tool je kan bieden. 
Prompting is niet simpel, maar met de tips die je zojuist hebt gelezen, zoals het bieden van context, voorbeelden geven, rollen aannemen en blijven doorvragen, kun je AI op een effectieve manier gebruiken en zul je opmerken hoe kwalitatief beter de output zal zijn van AI.
Een kanttekening is daarbij wel natuurlijk dat je kritisch moet blijven op AI en de content die het genereert. Over conten gesproken, meer weten over de laatste trends op het gebied van contentmarketing? Lees dan deze blog
Scroll naar boven